Proč je pravidelné čištění koberce důležité

Podlahy jsou velmi důležitou součástí každého domu. Měly by být dostatečně pohodlné pro chůzi a zároveň také teplé. A ačkoliv dnes je v módě mít spíše lino, především pro jeho snadnější údržbu, na mnoha místech, především pak v bytech, najdeme i koberec.

Ten má několik nesporných výhod. Především lépe drží teplo, je tedy možné po něm chodit bez jakékoliv obuvi, aniž by nám hrozilo nastydnutí. Navíc je také esteticky mnohem příjemnější na pohled, ačkoliv dnes se již vyrábí lina s texturou například parket, která také nejsou nijak špatná.

koberec1

V čem ovšem koberec silně zaostává, je jeho údržba. Zvláště pak máte-li domácí zvíře. Pak musíme počítat s tím, že se v něm zachytí bláto a špína, které přinese zvenku (pokud mu tedy nebudeme po každé vycházce pečlivě mýt tlapky, což je nejen nepraktické, ale ani to zvířeti neprospívá), stejně jako jeho chlupy, které mu vypadají, zvláště během línání. A věřte, že obojí není snadné dostat pryč.

Ale ani pokud žádného domácího mazlíčka nevlastníte, nejste z obliga. Nahromadí se v něm totiž veškerý prach i spadlé drobky, které z lina jednoduše setřete.

koberec2

Není tedy žádným překvapením, že pravidelné čištění koberce je velmi důležité. V závislosti na jeho zatížení je dobré jej minimálně jednou do týdne pořádně vysát. To samotné však nestačí, aby vás to zbavilo největší špíny, nehledě na to, že to není účinný prostředek proti skvrnám, tvořeným například rozlitými nápoji.

Pak musí přijít čistič na koberce. Ten funguje na podobném principu, jako vysavač, pouze jen předtím na koberec nastříkán čisticí prostředek, který špínu uvolní. Ta je následně vysána a váš koberec pak opět září čistotou. Tuto proceduru je dobré dělat minimálně jednou za měsíc.

Je jasné, že zdaleka ne každý má chuť něco takového podstupovat. Není tedy divu, že se většina lidí rozhodne pro lino, které je na údržbu mnohem jednodušší. Avšak rozhodně nelze přehlížet výhody, které koberec má. Tak jej vyzkoušejte a uvidíte, možná uznáte, že tato cena není až tak vysoká za pohodlí, které vám nabízí.